از نادیده گرفتن جنگ تا تقلیل فجایع آن
شورای امنیت سازمان ملل همراستا با منافع بینالمللی به معامله با دشمنان یمن و حصاری که برای هفت سال دور ملت آن ایجاد کردهاند، ادامه میدهد پرونده یمن یک بحران بزرگ انسانی است...!
پایگاه رهنما:
سُفرا و کارشناسان یمنی معتقدند شورای امنیت را دولتهای غربی اداره میکنند و منافع آنان در تداوم جنگ و محاصره یمن خلاصه میشود. پایگاه خبری «المسیره» یمن، در گزارشی ضمن بررسی عملکرد شورای امنیت سازمان ملل در پرونده یمن، به سیاستها و مواضع انگلستان و سایر اعضای شورای امنیت پرداخت.
در مقدمه این گزارش آمده است که شورای امنیت سازمان ملل همراستا با منافع بینالمللی به معامله با دشمنان یمن و حصاری که برای هفت سال دور ملت آن ایجاد کردهاند، ادامه میدهد. پرونده یمن یک بحران بزرگ انسانی است، درحالیکه اعضای شورای امنیت از آن با ادبیات مدیریت بحران صحبت میکنند. هفته قبل جلسه شورای امنیت درخصوص پرونده یمن تشکیل شد و اعضای دائم و غیردائم شورا توضیحات فرستاده ویژه سازمان ملل در یمن و معاون دبیرکل سازمان ملل در امور انسانی را شنیدند. در هر دو جلسه توجیهی، شورای امنیت از طرفهای درگیر خواست تا چرخه خشونت را محدود و از گسترش آن بهکل منطقه جلوگیری کنند. موضوعی که باعث نگرانی انگلیس شده و موجب میشود تا این کشور، پرونده یمن را در دست خود نگه دارد تا آنگونه که میخواهد پیش ببرد.
الگوی شورای امنیت در مواجهه با جنگ یمن
به گزارش پایگاه رهنما به نقل از فارس، «عبد الاله حجر» مشاور رئیس شورای عالی سیاسی یمن در گفتوگو با المسیره در این خصوص گفت: جلسات ماهانه شورای امنیت شبیه به یک الگوی تکراری برای سرپوش گذاشتن روی درگیریها در یمن است. علاوه بر این، تحولات کنونی یمن تحت تأثیر تصمیمات شورای امنیت و منشور سازمان ملل و قطعنامه ۲۲۱۶ پیش نمیرود. محاصره ملت یمن، توقیف کشتیها، بستن فرودگاه صنعا به روی مردم و تمام این اقداماتی که در قالب یک نوع هدفگیری نظاممند علیه کشور و شهروندان یمن انجام میشود، ضد حقوق بینالملل هستند.
شورای امنیت به دنبال سرپوش گذاشتن روی درگیریها در یمن و تداوم محاصره ملت و ایجاد فرصت برای فروش سلاحهای غربی است. حجر در ادامه افزود: اگر تصمیمات شورای امنیت را بررسی کنید به جنگ مشروعیت نمیدهند و در هیچیک از بندهای آن اجازه جنگ صادر نشده است. اما درخصوص پرونده یمن آنچه اتفاق میافتد سکوت درخصوص این جنگ و محاصره یمن است؛ سکوتی که امکان فروش سلاح را به وجود میآورد. این قدرتهای غربی هیچگاه برای ملل عربی و اسلامی احترامی قائل نبودهاند؛ از قضیه فلسطین و جنگ عراق و ایران گرفته تا آنچه در سوریه و لیبی و هماکنون در یمن اتفاق میافتد. درخصوص موضع روسیه و چین، مشاور رئیس شورای عالی سیاسی یمن اذعان کرد: تغییر موضع روسیه در قبال یمن و درباره مسائل کلی جهان، با بحران اخیر مسکو و اوکراین ارتباط دارد؛ اما چین مواضعش درخصوص یمن را به فراخور الزامات رقابت اقتصادیاش با ایالاتمتحده تغییر میدهد؛ بنابراین با این شرایط نمیتوان انتظار حصول تغییری بزرگ در پرونده و توقف جنگ یمن را داشت.
انگلیس و دستکاری در پرونده یمن
«احمد العماد» مدیر مؤسسه مطالعات دیپلماتیک یمن دراینباره میگوید: «سخنان نماینده ویژه سازمان ملل در پرونده یمن و در جلسه توجیهی شورای امنیت تا حدودی عینی و علیرغم برخی محافظهکاریها بهتر از نمایندگان پیشین سازمان ملل بود. اما بازهم او موشکها و پهپادهای یمن را بهمثابه تهدیدی منطقهای خواند، درحالیکه هنوز ازنظر آنان هزاران حملات موشکی فرودآمده بر سر مردم یمن تهدیدی برای منطقه نیست.
فرستاده سازمان ملل متحد در پرونده یمن موشکها و پهپادهای یمنی را خطری برای منطقه میداند، اما تهاجمات عربی ازنظر آنان تهدید محسوب نمیشود. العماد در ادامه درباره عملکرد شورای امنیت گفت: این شورا شخصیت حقوقی مستقلی ندارد و سخنگوی مجموعهای از قدرتها مثل آمریکا و انگلیس و دارندگان حق وتو است. کشورهایی که تصمیمی مبنی بر پایاندادن به جنگ یمن را نخواهند گرفت و به اشاره مختصر نمایندگانشان در سازمان ملل اکتفا میکنند. این کشورها پرونده یمن را مسکوت گذاشتهاند و تحقیق درباره مخاطرات سیاسی و انسانیاش را به مراکز مطالعاتی منتقل کردهاند.
شورای امنیت ادعا میکند که خروجی جلسات و نشستهایش، توصیهها و قطعنامههای الزامآوری است که هدف توقف جنگ را پیگیری میکند، درحالیکه تاکنون اراده بینالمللی برای چنین امری شکل نگرفته است. چراکه شورای امنیت بهجای ایفای نقشش به مرکز پلیس جهان تبدیلشده است؛ بدون اینکه بخواهد مجمعی انسانی برای هماهنگی درخصوص رسیدگی به دردها و قربانیان باشد. درحالیکه صلاحیت کامل رسیدگی به این موضوعات را دارد و مأموریتش جلوگیری از وقوع هر جنگ و یا ارائه راهکارها برای آن است.
صلح بر اساس قدرت ملت یمن
«حمید عاصم» عضو هیئت دیپلماتیک یمن ضمن اشاره به اداره شدن شورای امنیت از سوی آمریکا و فرانسه و انگلیس، گفت: اینها همان کشورهایی هستند که هفت سال است که با یمن میجنگند؛ پس نمیتوان به آنها امیدی داشت. در جلسه اخیر این شورا درخصوص پرونده یمن که هفته قبل برگزار شد، مشاهده کردیم که اعضا فقط از اهمیت موضوع کم کرده و تلاش داشتند تا فاجعه یمن را کمرنگ جلوه دهند. این جلسه نتیجهای جز شنیدن توضیحات تکراری در توصیف وضعیت یمن و بازگشت طرفها به میز مذاکره در برنداشت. جلسات شورای امنیت تنها توصیف وضعیت بحران یمن است و خروجی مؤثری ندارد.
بر اساس اظهارات عاصم، شورای امنیت هیچ تصمیمی درخصوص جنگ یمن نخواهد گرفت؛ همانطور که درباره مسئله فلسطین از سال ۱۹۴۸ تاکنون هیچ تصمیمی نگرفته است. من معتقدم که هیچ جدیتی در کار و تلاش شورای امنیت برای پایان دادن به جنگ یمن و توقف درگیرها علیه یمنیها وجود ندارد. هفت سال است که این شورا تصمیم قاطعی برای پایان جنگ یمن نگرفته و نخواهد گرفت؛ صلح باقدرت ملت یمن ایجاد خواهد شد. «محمد الزبیری» معاون دبیرکل حزب بعث عرب میگوید: شورای امنیت نهادی است که از ابتدای بحران یمن تاکنون سعی کرده فقط روی درگیریها در یمن سرپوش بگذارد؛ درنتیجه انتظار هیچ جدیتی درخصوص توقف جنگ یمن از این شورا را نداریم. پنچ قدرت غربی بر شورای امنیت مسلطاند و این کشورها بر اساس منافع خود برجهان حکومت میکنند.
منبع:روزنامه رسالت
ارسال نظرات